Web Analytics Made Easy - Statcounter

کیفیت پایین:

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

کیفیت خوب:

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

عصر ایران؛ محسن ظهوری ـ تمدن سومر در جنوب عراق امروز را قدیمی‌ترین تمدن بشر می‌دانستند؛ حالا دیگر نه. امروز محوطه جیرفت در جنوب استان کرمان را هم یکی از گهواره‌های تمدن انسان می‌دانند؛ از زمانی که الواح خطی آن کشف شد؛ یکی از نخستین خط‌های اختراع شده توسط بشر.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

چند سال پس از آن‌که اتفاق ناگواری افتاد؛ هجوم افراد محلی برای غارت اشیائی که بعدها تاریخ بشر را در دید ما تغییر داد. ماجرای پیدا شدن این تمدت باستانی را در این قسمت از «ایران به روایت آثار» می‌بینید.

«ایران به روایت آثار» مجموعه‌ گزارشی ویدئویی است که هر هفته شنبه‌ها و سه‌شنبه‌ها در عصر ایران منتشر می‌شود. از آن‌جا که شنبه هفته بعد نزدیک به تعطیلی نیمه شعبان است، قسمت سی و سوم این مجموعه را می‌توانید روز سه‌شنبه ۶ آبان ببینید.

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

در قسمت قبل منتشر شد:

ایران به روایت آثار؛ قسمت سی و یکم: نبرد جانوران جیرفت

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

اوایل دهه هشتاد بود که طغیان «هلیل‌رود» در جنوب استان کرمان، باعث شد تا گوری باستانی هویدا شود و اشیاء دفن شده در آن بیرون بیایند. خبر، ناگهان پیچید و عده زیادی با بیل و کلنگ راهی این منطقه شدند و صدها هزار شی‌ء تاریخی را از دل خاک بیرون آورده و به قاچاقچیان فروختند.

نتیجه کار آن‌ها زمینی پر از سوراخ شد با صدها گور خالی که کاوش در آن‌‌ها می‌توانست اطلاعات ارزشمندی از گذشته این منطقه به ما بدهد. اطلاعاتی که با جابه‌جایی اشیاء و به هم ریختن محل دفن مردگان از بین رفت.

آن‌چه آن‌ها از دل خاک بیرون آوردند، نشانه‌هایی از تمدنی بود که حیرت همگان را برانگیخت و سرفصلی تازه در شکل‌گیری تمدن بشر شد. یکی از آن‌ها داستانی بود که در قسمت قبل این مجموعه دیدید؛ اینکه چطور ردپای یک اسطوره قدیمی بین‌النهرین، در این تمدن کهن یافت شد. تمدنی که هنوز هم بحث‌های زیادی درباره آن در جریان است.

«سرزمینی مملو از طلا و نقره و سنگ‌های قیمتی. زادگاه ایزدبانوی عشق و باروری و جنگ. سرزمین هنرمندان و صنعتگران.» این‌ها توصیفاتی است که در افسانه‌های پنج‌هزار ساله سومری، از سرزمین «اَرَتَ» شده. سرزمینی که به گفته سومریان، آن‌سوی «شوش» و «اَنشان» قرار داشته؛ پشت کوه‌های بلند. سرزمینی باستانی و البته افسانه‌ای که پژوهشگران در طول سال‌ها به دنبالش بوده‌اند. «یوسف مجیدزاده» باستان‌شناسی که جیرفت با سرپرستی او کاوش شد، معتقد است که حوزه «هلیل‌رود» همان‌جایی که آن را تمدن جیرفت نامیده‌اند، همان سرزمین افسانه‌ای «اَرَتَ»‌ست. جایی که پادشاه کهن سومری «اِنمِرکار» از آن‌ها درخواست کرده بود صنعتگران و هنرمندانش را برای ساختن شهر کهن «اوروک» به سومر بفرستد. شهری که بقایای آن در جنوب عراق یافت شده.

تمدن جیرفت، می‌تواند همان سرزمین صنعتگران و هنرمندان باشد. این را از اشیاء یافت شده در آن می‌دانیم. اشیائی سفالی و سنگی در نهایت ظرافت و ذوق و دقت. نقوشی که در میان تمدن‌های کهن هم‌دوره‌اش یعنی سرزمین های پنج‌هزار ساله بی‌همتاست.

به داستان‌مان برگردیم که از ویرانی گورستان‌های این تمدن توسط غارتگران آغاز شد. با پخش شدن خبر این غارت‌ها و دستگیری بخش کوچکی از آن‌ها، «یوسف مجیدزاده» برای بررسی اوضاع به منطقه رفت. حدود ۴۰۰ کیلومتر در کنار هلیل‌رود تماما به غارت رفته بود، اما تخریب فقط در گورستان‌ها رخ داده بود و این امید زنده بود که بناهای معماری این تمدن را بتوان یافت؛ همان بناهایی که طرح آن‌ها در اشیاء جیرفت نقش بسته.

وقتی تپه‌ای در آن نزدیکی توجه «مجیدزاده» را جلب کرد، داستان سر برآوردن تمدن جیرفت آغاز شد. این تپه در اصل یک معبد بزرگ یک زیگورات پنج‌هزار ساله بود. زیگوراتی که از تمام همتاهای قبلی خود قدمتی دیرینه‌تر دارد و ارتفاع آن هم بسیار بلندتر است. کاوش‌ها باعث شده تا بخشی از این معبد بزرگ بیرون بیاید و هنوز مانده تا کل آن را ببینیم، اما آن‌چه حیرت‌انگیز بود، پیدا شدن الواح خطی است. خطی هندسی و بسیار قدیمی که هنوز خوانده نشده اما می‌دانیم که مختص همین تمدن بوده و نشان می‌دهد که آن‌ها در هزاران سال پیش خط اختراع کرده بوداند. این یعنی نشانه‌ای از یک تمدن؛ هم معماری دارد، هم صنعت، هم حکومت مرکزی و هم خط. تمدن جیرفت به این ترتیب از قدیمی‌ترین تمدن‌های بشر لقب گرفت.

لینک کوتاه: asriran.com/0039aT

منبع: عصر ایران

کلیدواژه: تمدن جیرفت تمدن جیرفت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.asriran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «عصر ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۶۹۴۹۴۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وقتی که تریاک ایران، بهترین تریاک جهان بود!

زی‌سان: اولین سفیر آمریکا به ایران که در سال ۱۲۶۱ یعنی در عصر حکمرانی ناصرالدین شاه در کشورمان مستقر شده، در کتاب خاطرات خود در وصف منابع، معادن و بازرگانی ایران تریاک را یکی از مهم‌ترین صادارات ایران به جهان خارج معرفی می‌کند.

به گزارش زی‌سان؛ اس جی دبلیو بنجامین، در کتاب خود تحت عنوان «ایران و ایرانیان عصر ناصرالدین شاه» نقش تریاک در اقتصاد و زندگی مردم ایران را این‌گونه توصیف می‌کند: 

یکی از مهم‌ترین صادرات ایران تریاک است. در گذشته محصول تریاک ایران خیلی بیشتر از حالا بود. ولی در سال‌های اخیر کاهش یافته است. میزان مصرف داخلی تریاک نسبت به مقدار محصول ناچیز است و قسمت عمده آن به خارج صادر می‌گردد. مقدار مرفین تریاک ایران زیادتر از تریاک کشور‌های دیگر است. به همین جهت مرغوب بوده و در کشور‌های خارجی خریدار زیادی دارد و حتی به چین هم صادر می‌شود. 

اخیرا دو عامل موجب تقلیل محصول تریاک ایران شده است عامل اول تقلب در تریاک‌های صادراتی است که بازار آن را کمی راکد کرده و در نتیجه کشاورزان رغبت کمتری به کشت آن نشان می‌دهند. عامل دوم اقدام دولت در جلوگیری از کشت تریاک در پاره‌ای از نقاط است، زیرا کشت تریاک مانع از کشت گندم شده و محصول گندم را کاهش داده است.

قسمت عمده تریاک ایران در ایالات کرمانشاه و اصفهان کشت می‌شود. اصفهان؛ مرکز تجارت تریاک ایران به شمار می‌رود و به علاوه تریاکی که در اطراف اصفهان کشت می‌شود از بهترین انواع تریاک ایران است و مرفین آن به ۱۵ تا ۱۶ درصد می‌رسد که بالاترین حد مرفین در تریاک‌های جهان است. 

در ادوار گذشته تریاک‌های قم، تهران و یزد هم شهرت داشته و مقدار مرفین تریاک قم از اصفهان هم بیشتر بوده است. در اینجا قابل ذکر است که بهترین نوع تریاک هندوستان بیش از ۱۳.۵۷ درصد مرفین ندارد و حال آن که مقدار مرفین تریاک ایران براحتی به ۱۶ درصد می‌رسد و از این نظر به مراتب از تریاک هند و مصر مرغوب‌تر بوده و بازار بهتری دارد.

عیب مهمی که تریاک ایران داشته و به مرغوبیت آن لطمه می‌زند، تقلبی است که در آن می‌کنند و مقداری شن و خاک یا دانه‌های نباتی را داخل شیره تریاک کرده و بعد آنرا بصورت گلوله در می‌آورند. در موقع خرید به این تقلبات نمی‌توان پی برد و شرکت‌های خارجی که بخواهند تریاک ایران را خریداری نمایند، بهتر است طبق یک قرارداد تریاک یک مزرعه با یک ده و یا یک منطقه را پیش خرید کرده و خودشان در جمع آوری شیره خشخاش و تریاک رأسا اقدام نمایند که تریاک خالص به دست آورند.

به طور متوسط هر ساله در حدود دو هزار جعبه تریاک ایران بارزش ۷۳۲ هزار دلار از طریق بندر بوشهر به انگلستان صادر می‌شود؛ البته مقادیری هم به چین و سایر نقاط جهان از طریق بنادر و مرز‌های دیگر فرستاده می‌شود و تردیدی نیست اگر اقدامات تشویقی با تاسیس نمایندگی‌های تجارتی در اصفهان و در نتیجه تسهیلات خرید تریاک از کشاورزان بشود، محصول به مراتب افزایش خواهد یافت و تجار اصفهان آمادگی انقعاد قرارداد‌های چندین ساله و طویل المدت را برای فروش تریاک دارند.

tags # ایران ، قاجار ، تریاک ، ناصرالدین شاه ، اس جی دبلیو بنجامین سایر اخبار (تصاویر) این گوسفند غول‌پیکر چینی از پورشه هم گران‌تر است! قارچ‌های زامبیِ سریال آخرین بازمانده (The Last Of Us) واقعی هستند! (تصاویر) عجیب و باورنکردنی؛ اجساد در این شهر خود به خود مومیایی می‌شوند آخرین حسی که افراد در حال مرگ از دست می‌دهند، چه حسی است؟

دیگر خبرها

  • زنگ خطر سگ‌های بلاصاحب و صاحب‌دار در جنوب کرمان به صدا در آمده است
  • (ویدئو) بازگشت مجموعه طلای پادشاهی آسانته به غنا پس از ۱۵۰ سال
  • دیدار امیرعبداللهیان با همتای ترک: گفتگو درباره تحولات منطقه، فلسطین و روابط دوجانبه
  • وقتی که تریاک ایران، بهترین تریاک جهان بود!
  • خودرو پژو در جیرفت طعمه حریق شد
  • زائران حج، دفاع از ملت مظلوم فلسطین را مورد توجه قرار دهند
  • دیدار امیرعبداللهیان با همتای مصری | تشکر ایران از موضع مصر در محکومیت جنایات اسرائیل
  • تصاویری وحشتناک از سیل عظیم آذربایجان شرقی (فیلم)
  • انتقال آب خام به جیرفت تا ۲ سال آینده
  • آریایی‌ها چه کسانی بودند؟/ نگاهی عمیق به مهاجرت آریایی‌ها به فلات ایران